Kış aylarında sık görülen zatürre ölüme sebep olabiliyor
Pnömoninin belirtileri ve teşhisi hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Nurşen Avkan, “Halk arasında zatürre olarak da bilinen pnömoni, akciğer dokusundaki hava keseciklerinin iltihaplı sıvı ile dolması sonucu oluşur. Bulaşıcı bir hastalık olan pnömoniden korunmak için özellikle kış aylarında kalabalık kapalı alanlardan uzak durulması, uzak durulamıyorsa dikkat edilmesi gerekir” dedi.
Genel sağlık kurullarına dikkat edilerek de zatürre karşı önlem alınabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Avkan, “Koronavirüs pandemisinde dikkat ettiğimiz öksürürürken hapşırırken mendil kullanma, eşyaların ortak kullanılmaması, elleri sık sık yıkama gibi kurallara dikkat edilmesinin yanında sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan uzak durularak bağışıklık güçlü tutulmalıdır. Zatürre aşısı ile hastalığa karşı tedbir alabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
“Belirtilerini gördüğünüzde hemen doktora başvurmalısınız”
Zatürre belirtilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini altını çizen Uzm. Dr. Nurşen Avkan, “Pnömoni, soğuk algınlığı şeklinde başladığı için halk arasında grip olarak nitelendirilip, tedavisinde gecikme olabilmektedir. Her ne kadar zatürre kelimesi insanları korkutsa da zatürre fark edilmediğinde doktora başvurmakta geç kalınabilmektedir. Belirtilere dikkat edilmesi hayati önem taşıyor” diye konuştu.
Zatürre belirtilerini ateş, titreme, üşüme, öksürük, balgam, göğüs ve sırt ağrısı, göğüste hırıltı, kusma, baş ağrısı ve iştahsızlık şeklinde sıralayan Uzm. Dr. Nurşen Avkan, şu uyarılarda bulundu:
“Bu belirtileri kendinizde görmeniz halinde bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmelisiniz. Zatürre tanı ve tedavisi için laboratuvar sonuçları ile akciğer görüntülemelerine bakılarak tanı konulur ve gerekli tedavilere başlanır”